torsdag 4 maj 2017

Ett helt liv

Ja det är titeln på min senast lästa bok. Ett helt liv av den österrikiske författaren Robert Seethaler och utgiven på Thorén & Lindskog 2016 i översättning av Jörn Lindskog.


En intensiv kortroman på 130 sidor där Andreas Eggers hela liv ryms. Som fyraåring och föräldralös kommer han strax efter sekelskiftet 1900 till dalen i Österrike där han får bo hos sin moster och hennes man och deras barn. En barndom som präglas av ensamhet och kamp för att inte försvinna bland sina styvsyskon. När styvfadern en dag slår för hårt med hasselspöt knäcks lårbenshalsen och skadan får Eggers att halta resten av sitt liv. Trots detta blir han starkare än de flesta och kan bära bortsprungna getter på axlarna och gräva upp de största stenarna ur åkermarken.


När företaget som bygger linbanor i alperna anländer med lastbilar och arbetskraft till dalen förändras livet för Andreas Eggers. Han tar arbete hos Bittermann & Söhne och träffar så småningom Marie som ger honom stor lycka men också svår sorg.


Andreas Eggers tillbringar i stort sett hela sitt liv i dalen; med undantag för åren i ryskt fångläger under andra världskriget lever han sina dagar med bergen som sällskap. Andreas Eggers är inte mannen som slösar med orden. Men på insidan finns många känslor som han ändå måste försöka ge uttryck för; ibland med hjälp av brinnande bokstäver på bergssidan, ibland med ett brev till en död skrivet med den största möda och sedan begravt oläst i jorden.

Så småningom blir Andreas dalens mest anlitade guide och tar med turister på vandringar i bergen. Ensamheten går ständigt bredvid honom samtidigt som nittonhundratalet tar stora kliv framåt med elektricitet, månlandningar och television. Dalen med sina människor ser hur Andreas åldras och alltmer drar sig undan.


Andreas Eggers slutar sina dagar en natt i februari när bara månskenet lyser upp hans ansikte. Stearinljusen är slut och i tystnaden kan han höra sitt hjärta slå. Han lyssnar efter nästa hjärtslag men det enda som hörs är tystnaden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar